ПРИДРУЖНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА НЕЗАВИСНОСТА: КЛАСНАТА МОБИЛНОСТ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Илка Тисен

Abstract


Со спроведувањето на либералната пазарна економија во постсоцијалистичка независна Македонија се случија драматични економски промени што
влијаеја на животите на една група млади жени инженерки во Скопје. Практикувајќи една од најпрестижните професии во Југославија, инженерите во независна и оспорувана Република Македонија се нашле во една класна мобилност што не ја
очекувале. Странските агенции дефинираат нова работничка класа, една новопојавена класа „новопечени богаташи“ ja менува сопственоста. Тврдам дека во редефинирањето на нивниот однос кон процесот на производство преку нивните потрошувачки обрасци, а не преку нивниот труд, мојата група информатори ја субвертира новопојавената класна мобилност во Македонија.


Keywords


Македонија, општествена мобилност, класа.

Full Text:

PDF

References


Bringa, T. Being Muslim the Bosnian Way: Identity and Community in a Central Bosnian

Village. Princeton Studies in Muslim Politics. Princeton: Princeton University

Press, 1995.

British Macedonian Social Surveys. Political and Economical Index. Brima in Joint

Venture With Gallup Report 0194, 1994.

Bourdieu, P. Outline of a Theory of Practice. Cambridge: Cambridge University Press,

Gewertz, D., Errington, F. Emerging Class in Papua New Guinea: The Telling of

Difference, Cambridge: Cambridge University Press, 1999.

Miller, D. Capitalism: An Ethnographic Approach. Explorations in Anthropology. Oxford:

Berg, 1997.

Thiessen, Ilka. T’ga za jug – Waiting for Macedonia: The changing world of young

female engineers in the Republic of Macedonia. PhD thesis, London School of

Economics and Political ces (United Kingdom), 1999.

Thompson, E.P. Work and Leisure in Pre Industrial Society. Past and Present 29 (1964):

–66.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.