АНОНИМНИ ИНФОРМАТОРИ (АИ)

Main Article Content

Џонатан Шварц

Abstract

Џонатан Шварц се осврнува на проблемот на анонимноста во антрополошките истражувања прашувајќи се зошто фалсификаторскиот императив е толку важен во антрополошката „етика“. Денеска анонимноста се смета како норма во антрополошките истражувања, кога прикривањето на вистинскиот идентитет на информаторите се практикува и во ситуации кога не постои очигледна потреба за тоа.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Шварц, Џонатан. 2016. “АНОНИМНИ ИНФОРМАТОРИ (АИ)”. EthnoAnthropoZoom/ЕтноАнтропоЗум, no. 7 (November), 64-72. https://doi.org/10.37620/EAZ0970064sh.
Section
Articles / Статии