ЗЕМЈАТА СЕ ТРЕСЕШЕ ЦЕЛА НОЌ Сеќавања и приказни на скопјани за катастрофалниот земјотрес во 1963 година

Main Article Content

Блаж Андољшек

Abstract

На 26 јули 1963 година се случи силен земјотрес, кој уништи околу 80 проценти од градот. Повеќе од 1 070 луѓе ги загубија животите. Сеќавањата на луѓето што го преживеаја земјотресот сè уште се многу живи. И покрај огромната штета што ја направи земјотресот, тој исто така ја поттикна солидарноста на светот. Донации и помош пристигнувале од многу држави. Во текстот ќе се фокусирам на животните приказни и сеќавања за периодот пред, за време и по земјотресот. Денеска сè уште постојат потсетници што посочуваат на тешкиот период, како што е застанатиот часовник на старата железничка станица.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Андољшек, Блаж. 2021. “ЗЕМЈАТА СЕ ТРЕСЕШЕ ЦЕЛА НОЌ”. EthnoAnthropoZoom/ЕтноАнтропоЗум 21 (21), 114-30. https://doi.org/10.37620/EAZ2121114a.
Section
Articles / Статии

References

Јаневски, Славко ур. 1970. Скопје. Београд: Младост.
Јовановски, Милорад, 2014 „Скопскиот земјотрес од 1963 година, Пресвртница во филозофијата за градење и поука за иднината„. Скопје: Универзитет Св. Кирил и Методиј, Градежен факултет Скопје.
Наумовска, Сенка и Иван Шопов, 2014 „50 години од земјотресот во Скопје: Скопје – античко или модерно. Скопје: Темплум.
Al-Nammari, Fatima, Lindell, Michael K. 2009. „Earthquake recovery of historic buildings: Exploring costs and time needs“. Disasters 33 (3), 457–481.
Bendix, Regina 1990. „Reflections on Earthquake Narratives“. Western Folklore 49 (4), 331–347.
Kritikos, Christos-Georgios 2019. „The days after: Skopje’s first steps towards reconstruction“. The Future as a Project. Hellenic Institute of Architecture.
Petrovski, T. Jakim 2004. „Damaging Effects of July 26, 1963“. MESF Cyber Journal of Geoscience (2).
Phillips, Elizabeth 2017. „Narrating Catastrophe, Cultivating Hope: Apocalyptic Practices and Theological Virtue“. Studies in Christian Ethics 31 (1), 17–33.
Sinadinovski, C., McCue, K. F. 2013. „50 years since the Skopje 1963 Earthquake: Implications for Australian building standards“. Australian Earthquake Engineering Society 2013 Conference. Hobart Tasmania.
Stein, F. Howard 2002. „Toward an Applied Anthropology of Disaster: Learning from Disasters – Experience, Method and Theory“. Illness Crisis & Loss 10 (2), 154–163.
Timovska, Maja 2011. „Using knowledge to save lives in case of earthquake“. Technology, informatics and education for learning and knowledge society. 6th International Symposium. Technical Faculty Čačak.
Titon, Jeff Todd 1980. „The Life Story“. The Journal of American Folklore 93 (369), 276–292.
Tolic, Ines 2019. „The Protagonists of Skopje’s Reconstruction“. The Future as a Project. Hellenic Institute of Architecture.