СТРУМИЧКИОТ ГОВОР: етно-лингвистички материјали: (лексика, фразеологија, топонимија, текстови) | 350,00 денари

Коста Пеев
Author

Synopsis

„Струмичкиот говор“ содржи животни стории, интервјуа, сеќавања, приказни и фолклорни материјали собирани на терен во текот на 1970-тите во струмичките села, од страна на истакнатиот македонист Коста Пеев. Граматички обработени (со акценти и посебни дијалектолошки знаци) тие имаат голема вредност и за лингвистите, но и за етнолозите и фолклористите, бидејќи содржат информации за начинот на живот, обичаите и усно народно творештво во овој регион. Особено е скапоцено регистрирањето на зборови и изрази кои денес се или целосно заборавени или почнуваат да исчезнуваат. Книгата е само дел од поширок проект на Институтот за етнологија и антропологија за дигитализација, транскрибирање и архивирање на овие материјали, на што работеше тим од 9 соработници.

Автор: Коста Пеев
Издавач: Центар за етнолошки истражувања и применета антропологија | Јазик: Македонски | Година: 2020
Оригинален наслов: Струмичкиот говор : етно-лингвистички материјали : (лексика, фразеологија, топонимија, текстови) | Бр. на страни: 350 | Димензии: 20 | Корица: мека
Цена: 350,00 денари

Cover for СТРУМИЧКИОТ ГОВОР: етно-лингвистички материјали: (лексика, фразеологија, топонимија, текстови) | 350,00 денари